modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - 3rd floor - loft
modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - 3rd floor - loft

Modern Apartment Design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg, Germany by architect Peter Stasek

Posted on 857 views

Modern apartment design not usually should designed and constructed first, an old building also can be reconstructed into a modern apartment design such as this building, a listed tobacco barn that reconstructed into a modern apartment design. A listed tobacco barn, which was built around 1870, is located a few kilometers southwest of the historic city center of Heidelberg on the premises of the Pleikartsförster Hof. Take a tour on this huge photos of modern apartment design, this is a listed Tobacco Barn reconstruction into a new modern house, located in Heidelberg, Germany. The project is taken by Peter Stasek.

modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - first floor hollow newel stair
modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg – first floor hollow newel stair

Its grand dimensions of about 13 x 18 m and its ridge height of almost 17 m as well as its originally well preserved overall condition were the main criteria for redesigning this example of architecture into a fancy residential building.

modern apartment design a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - ground floor
modern apartment design a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg – ground floor

The aim of this modern apartment design project was to preserve the open barn character of the interior as far as possible, even after reconstruction; this concerned not only the ceiling height of the future living space on the ground floor up to the first frame of joists of the roof structure, but also the open view to be sustained between the two barn gates.

modern apartment design a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - living space/room
modern apartment design a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg – living space/room

The landmark of the interior, the four timber studs positioned in the middle of the room, as well as the two historical wooden ladders were also supposed to remain recognizable as historical artifacts after the rebuilding process. The massive walls to be newly constructed were supposed to represent a contrast with regard to its shape as well as its surface design to be recognizable at first sight; a foreign object which, on the one hand, fits into the original basic fabric and, on the other hand, keeps a respectful distance to it.

modern apartment design a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - ground floor - staircase to gallery
modern apartment design a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg – ground floor – staircase to gallery

In order to get a balance between old an new in this modern apartment design, a functional completion process. The materials of the new construction, smoothly plastered massive walls and ceilings, as well as the gray exposed concrete of the steps to the gallery fixed on one side were supposed to build a contrast to the existing structure of the historical exterior walls built of quarry stone and signalize the arrival in the present modern apartment design.

modern apartment design a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - gallery room
modern apartment design a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg – gallery room

In order to make the living space on the ground floor come alive, a layout of paths to the gallery and to the 1st attic floor has been designed, which circles around the middle of the ground floor in an ellipse-like shape. This path starts on the rounded stairs consisting of massive concrete steps and continues on a rounded gallery built of mass concrete. The path to the 1st attic floor continues via a spiral staircase pending in the middle of the room, which is positioned as a hanging sculpture made of rusted steel directly above the big dining table on the ground floor.

modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - hollow newel stair
modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg – hollow newel stair

I love this modern apartment design, especially on their staircase, this spiral staircase is accessible from the gallery via a balk (footbridge). Like an over sized screw, it countersinks into a round opening within the wooden beam ceiling above the living space. Everybody who uses this staircase can overlook the entire interior space from above. All of these exceptional space impressions are additionally supported by a lightning concept, which discreetly emphasizes the shape of the new and the old building structure.

modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - interior decoration on gallery room
modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg – interior decoration on gallery room

The concept of exterior for modern apartment design
The outward appearance of the tobacco barn after the conversion was not supposed to alienate the original appearance. The few modifications and amendments to be realized solely related to the creation of additional window openings. On the one hand, the new window openings were realized within the quarry stone wall as large-sized studio lattice windows and, on the other hand, as lancet windows within the two gable walls. Within the roof areas, new dormer window stripes were integrated, which emerge as metallic cubes from the roof areas, roofed with historical tiles. In doing so, every viewer is able to recognize the allocation of new and old elements.

modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg- bathroom on 1st floor
modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg- bathroom on 1st floor
modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - 1st floor hollow newel stair
modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg – 1st floor hollow newel stair

The concept of sustainability

This basic concept is smoothly resumed by the heat supply of the building. Modern low temperature surfaces use the energy of the water from especially installed wells via a heat pump for heating the building. In autumn and winter, this characteristic is highlighted through a visual log fire in the chimney. The heat supply for the entire building goes completely without burning fossil fuels. As a consequence, not only the harmony between old and new can be preserved, but also between personal necessity and environmental protection for the best modern apartment design.

modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg - 3rd floor - loft
modern apartment design of a Listed Tobacco Barn Reconstruction in Heidelberg – 3rd floor – loft

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *