The Kempart Loft home renovation by Dethier - living room
The Kempart Loft home renovation by Dethier - living room

Home Renovation of Kempart Loft House by Daniel Dethier

Posted on 456 views

Home renovation project enables you to refacing your old house with something new, modern and fresh. Such as this project of Kempart Loft house by Daniel Dethier, a home renovation project of his client who was passionate about precision engineering. It demonstrates how industrial spaces can be transformed into housing without becoming locked into stereotypes. Basic concept of Kempart loft home renovation is to create a living space for a couple with no children in an abandoned industrial bakery.

The Kempart Loft home renovation layout by Dethier
The Kempart Loft home renovation layout by Dethier

The renovation is began with opening the space up as much as possible, removing the tie beams and strengthening the rafters with metal plates set in the ridge beam. The resulting 154 sq. m open area was structured by the introduction of a rounded modular unit housing two bathrooms, storage areas, a toilet and the heating and ventilation systems.

The Kempart Loft house by Dethier - Bedroom Ideas
The Kempart Loft house by Dethier – Bedroom Ideas

The modular unit divides the interior space and provides for various functions while creating a range of ambiances. Beginning with the entrance area, the space provides zones for the hall, office, lounge, kitchen, dining room, bedroom and dressing room. The lounge area is located on the southern side of the space, while the bedroom is to the north.

The Kempart Loft house - The modular unit divides the interior space - kitchen and dining room
The Kempart Loft house – The modular unit divides the interior space – kitchen and dining room

The modular unit has a unique design; its silhouette, aluminum cladding and careful attention to detail were all inspired by the Airstream trailer’s aerodynamic aesthetic. We commissioned artist Jean Glibert to select the bathroom areas’ saturated colours, which can be glimpsed through three porthole windows that can be rendered opaque. These variegated tonal elements energizes the interior architecture, which is predominantly white, a colour that reflects the indirect light and emphasizes the unit’s brushed aluminum skin.

The Kempart Loft by Dethier - bathroom colour reflects the indirect light
The Kempart Loft by Dethier – bathroom colour reflects the indirect light

The pure lines and tonal range produce a feeling of weightlessness, reinforced by the understated, high-tech furnishings, which were also commissioned. Particular attention was paid to the placement of the floor-to-ceiling windows and the to the views from the lounge area – one can look down a street and out towards the spacious terrace, whose surface area is equivalent to two-thirds of the interior space. The terrace almost doubles the living space and offers the inhabitants direct contact with the neighborhood.

The Kempart Loft home renovation by Dethier - living room
The Kempart Loft home renovation by Dethier – living room

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *