wine cellar whole design of Residential Training Centre project as conferrence room

Conversion Of The Villa Hermannshof To Residential Training Centre in Weinheim with Unique Lighting Design, Germany by Peter Stasek

Posted on 1,067 views

Exterior view of Residential Training Centre projectThis beautiful building is The Conversion of The Villa Hermannshof To Residential Training Centre, in Weinheim, Germany. The project is designed by Peter Stasek architect for the Company Freundenberg AG. This project was developed amongst others in cooperation with the lighting firm “Kreon”, Amsterdam and “Cini & Nils”, Milano. Here are another pictures of the project. The aim of this project was to reconstruct the Villa Hermannshof in Weinheim, which has been used as residential building by the founding family of the company Carl Freudenberg KG since 1888, into a prestigious conference and training centre, taking into account all 21st century requirements for such facilities. Not only its exponent position in the middle of a famous botanic garden in close proximity to the Castle of Weinheim, but also its listed neo-classical facade are the first features each visitor of this complex notices.

foyer as entrance design of Residential Training Centre project

Hall design of Residential Training Centre project

The result of the limited architectural competition was the commissioning of the architect Peter Stasek with the reconstruction and renovation of the building. Especially several new ideas for redesigning the rooms as well as constructive solutions were decisive reasons to entrust Peter Stasek with this responsible task. Hall and foyer are the main element of this project, as a training center, hall or foyer is the first room that always be used in each activity. The architect designs it with unique lighting design with white furniture and clean looks wall design.

major Hall design of Residential Training Centre project as conference roomThe function initially required by the company Freudenberg was to be achieved by creating a prestigious conference room for at least 100 persons on the ground floor by combining three smaller rooms. In order to implement this constructive measure, it was necessary to integrate a steel joist into the wall surrounding the corridor on the first floor (12.5 m length x 1.5 m height, approximately 7 tons dead load). Thus, it was possible to remove two bearing walls on the floor underneath and to create space for the desired conference room without destroying the historical beam ceiling. The next important step was to fulfil the requirement of being able to divide the entire conference room into two smaller seminar rooms if necessary. In order to do so, a hidden accordion partition was designed, which was placed in the newly created alcoves in the existing masonry wall. The rails for this partition system were integrated into the raster of the new coffered ceiling. The partition of the conference room can be realised in a ratio of 1/3 to 2/3.

major Hall recital design of Residential Training Centre project as conferrence roomAnother important interior design measure was to cover all wall and ceiling surfaces including all in-wall loud speakers and inspection chambers with an acoustic plaster and to subsequently finish it with white paint. Thus, this created not only a significant improvement of the room acoustics but also a continuous wall construction without too many visible elements. The hidden sound technology in the historical interior provides an amazing audio experience, whose source can not be localised and which seems to appear from nowhere – to the very surprise of all visitors.
The lighting concept in the conference room uses a modified high voltage cord system by Cini&Nils. For most of the other rooms, built-in lights by Kreon were used. As an additional lighting feature, the illumination of all reveals was implemented by means of integrated Kreon lights. The entire effect of this lighting concept unfolds itself during important events organised by the management of Freudenberg.

checkroom design of Residential Training Centre project as conferrence room

During the drafting period, all new ideas for the reconstruction and renovation of the building were presented as 3D rendering. The following selection of pictures shows the final draft which was implemented subsequently.

wardrobe front view design of Residential Training Centre project as conferrence room

corridor second floor middle design of Residential Training Centre project as conferrence room

Wassermann room design of Residential Training Centre project as conferrence room

wine cellar whole design of Residential Training Centre project as conferrence room

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *